Den
27. januar markerede Danmark Auschwitz-dagen, den officielle
danske minde- og mærkedag for Holocaust, hvor 6 millioner jøder blev
udryddet i Hitlers dødslejre som ofre for det nazistiske inferno af
mord og hensynsløs barbari uden sidestykke i verdenshistorien.
I
hans fabrik,
placeret ved arbejdslejren Plaszow, får nazi-vagterne
besked på at blive på deres side af hegnet, og ingen lukkes ind
på fabrikken uden tilladelse fra Schindler selv. Han overnatter
hver nat på sit kontor på fabrikken for at kunne gribe ind, når
Gestapo dukker op. Tre gange arresteres han af Gestapo – men bliver
frigivet, først og fremmest på grund af
sine værdifulde forbindelser. I
hans fabrik
bliver de gamle registreret som værende 20 år yngre, børnene
kategoriseres som voksne. Sagførere, læger, kunstnere registreres som
metalarbejdere og mekanikere – allesammen for at kunne overleve som
uundværlige for krigsindustrien. I hans fabrik bliver ingen slået, ingen myrdet, ingen sendt til dødslejre som det nærliggende Auschwitz …
I dè år døde millioner af jøder i udryddelseslejre som Treblinka, Majdanek og Auschwitz – men Schindlers jøder overlevede mirakuløst i Plaszow helt frem til 1944.
Da nazisterne blev slået tilbage på Østfronten, blev Plaszow og dets under-lejre beordret opløst og lukket. Schindler nærede ingen illusioner om, hvad dèt ville indebære. Desperat bearbejdede han sine forbindelser indenfor militære og industrielle cirkler i Krakow og Warszawa og tog til slut til Berlin for at redde ”sine” jøder fra den visse død. Med livet som indsats tog han alle sine overtalelsesevner i brug, han bestak hæmningsløst, kæmpede, bønfaldt ...
Hvad ingen troede muligt, lykkedes for Schindler: Han fik tilladelse til at flytte hele sin fabrik fra Plaszow til Brinnlitz i det besatte Tjekoslovakiet og kunne, hvad aldrig før var set, tage sine arbejdere med. De undgik hermed at dele skæbne med de øvrige 25.000 mænd, kvinder og børn i Plaszow – de sendtes ubønhørligt til udryddelse i Auschwitz`s gaskamre, kun 60 km fra Plaszow.
Indtil
befrielsen i foråret 1945 skyede Oskar Schindler intet middel for at
sikre sine Schindler-jøder. Han brugte hver en pfennig, selv Emilie
Schindlers smykker blev solgt, til mad, klæder og medicin. Han oprettede et hemmeligt lazaret i fabrikken med lægeudstyr købt på det sorte marked, hvor Emilie passede og plejede de syge. Dè, der ikke overlevede, fik en behørig jødisk begravelse på en skjult kirkegårdsplads – etableret og betalt af Schindler.
Fabrikken fortsatte igennem 7 måneder med at producere granater til den tyske værnemagt – i al dèn tid produceredes ikke een eneste brugbar granat. Ikke een granat gik igennem militærets kontroltests.
Alligevel lykkedes det i disse måneder en utrættelig Schindler at overtale Gestapo til at sende yderligere 100 belgiske, hollandske og ungarske jøder til hans fabrikslejr ”af hensyn til den fortsatte krigsproduktion.”
I maj 1945 var det hele forbi – russerne rykkede ind i Brinnlitz. Aftenen forinden havde Schindler samlet alle på fabrikken og taget en dybt følelsesladet afsked med dem.
Oskar Schindler og med ham de 1200 Schindler-jøder havde overlevet ... |
Vilhelm Leifer, Den Danske Schindler
© 2013-15 Louis Bülow. All Rights Reserved.