Dette berømte fotografi fortæller mere end noget andet billede om rædslerne i Holocaust: vi følger en lille skikkelse, en jødisk dreng iført korte bukser, frakke og kasket, der bange overgiver sig med hænderne i vejret til de nazistiske soldater. Vi vèd, at den lille drengs uskyld til trods vil han uvægerligt blive myrdet …

Billedet stammer oprindeligt fra den såkaldte Stroop-rapport i 1943 fra SS-generalmajor Jürgen Stroop til SS`s øverste ledelse om tilintetgørelsen af Warszawa-ghettoen og er eet af 53 omhyggeligt udvalgte fotos i 12 x 18 cm format fra nedslagtningen. I en smuk læderindbinding kunne den stolte Stroop i sin 75-siders rapport rapportere til sine overordnede, skrevet med dekorative gotiske bogstaver på titelbladet:"Das Jüdische Ghetto in Warschau existiert nicht mehr!".

Og som tekst til billedet af drengen, der overgiver sig, er tilføjet: "Hentet ud med magt …."

Netop dette fotografi, der kom til at symbolisere det jødiske folks ubeskrivelige lidelser under anden verdenskrig og samtidigt det helt formålsløse vanvid i det nazistiske krigsmaskineri, blev efter krigen fremvist overalt i verden i bøger, artikler, aviser, tidsskrifter, dokumentarprogrammer og tv-udsendelser om Holocaust.

Næsten 1,5 millioner børn under 16 år – jødiske, handicappede, sigøjnerbørn - blev myrdet på grufuld vis i Holocaust som ofre for det nazistiske terrorregime. Millioner blev skånselsløst udsat for forfølgelser, arrestationer og deportationer til kz-dødslejre som Treblinka, Majdanek, Sorbibor og Auschwitz.

 

 

Nazisterne gjorde ofte kort proces og udryddede børnene ved ankomsten - i Auschwitz var det selve personifikationen af ondskab, dr. Josef Mengele, der forestod sorteringen af jøder, der lastet i overfyldte kreaturvogne ankom til deres sidste stoppested – en nådesløs sortering, der foregik ved tog-rampen ved indgangen i skyggen af det berygtede "Arbeit Macht Frei"-skilt.

Til venstre til den visse død, til højre til de levende døde, de arbejdsduelige … mange hundrede tusinde sjæle – børn, unge, mødre, fædre, bedsteforældre – viftede Mengele uden skånsel til venstre til udryddelsen.

Alene i månederne maj, juni og juli 1944 blev der i Auschwitz-Birkenau dræbt 1.300.000 – i dèn periode blev de værgeløse ofre drevet ind i gaskamrene med armene højt hævet over hovedet, idet der på denne måde kunne blive plads til flere. Børnene blev stuvet sammen i flere lag oven på hinanden.

Men hvad med den lille dreng på billedet ? Hvem var han ? Led han samme skæbne ? Det amerikanske dagblad Washington Post var ikke i tvivl og skrev i sin kommentar:" Fotografiet går lige til hjertet – men drengen er utvivlsomt blevet myrdet af nazisterne som millioner af andre jøder …"

I Tyskland beskrev een af de mest udbredt lærebøger i historie billedet for de unge skoleelever på denne måde:" Warszawa maj 1943 – tilintetgørelse af den Jødiske Ghetto og deportation af de sidste beboere til gas-kamrene i Treblinka."

 

 

Og dog var der sket et mirakel! Efter adskillige tiår blev drengen identificeret og fundet i live – Tsvi C. Nussbaum, en speciallæge, der boede i Rockland County i New York, USA, afslørede, at han var den dengang 7-årige dreng.

Han kunne berette, hvorledes han med sin tante var blevet indfanget af nazisterne foran et hotel i Warszawa. Han huskede datoen den 13. juli 1943 :"Der stod en soldat lige foran mig med maskinpistol og kommanderede mig til at række hænderne i vejret."

Tsvi Nussbaums historie indtil da havde været tragisk – hans forældre havde emigreret til Palæstina i 1935, men besværligheder i dagligdagen gjorde, at familien vendte tilbage til Polen til landsbyen Sandomierz i 1939. Begge forældre blev under krigen myrdet af nazisterne, ligesom broderen simpelthen forsvandt sporløst.

En tante tog sig af ham, og de levede i fred for nazisterne et års tid. Den 13. juli 1943 blev de så arresteret, og begge blev deporteret til koncentrationslejren Bergen-Belsen.

Anslået 100.000 fanger døde i Bergen-Belsen, først og fremmest sovjetiske krigsfanger, jøder og politiske fanger. I kaoset omkring krigens afslutning døde 50.000 simpelthen af sult og sygdomme i lejren. Den unge hollandske pige, Anne Frank, hvis dagbog blev den måske mest læste bog om Holocaust, døde netop i Bergen-Belsen kun få uger før, lejren blev befriet af de engelske tropper.

I alt blev 6 millioner jøder myrdet i Hitlers dødslejre …

Men Tsvi, den lille jødiske dreng fra Warszawa, overlevede som ved et mirakel …

Efter befrielsen i 1945 rejste Tsvi Nussbaum til Palæstina og tilbragte de næste 8 år i Israel. I 1953 tog han til USA uden at kunne et ord engelsk, men begyndte at studere medicin og tog sin uddannelse som øre-, næse- og halsspecialist. Han fortæller, at han blev drevet af et ønske om at kunne hjælpe sin onkel, der havde pådraget sig en alvorlig talefejl efter torturen i dødslejrene.

 

Dr. Tsvi C Nussbaum i 1982

 

Tsvi Nussbaum blev senere gift og fik 4 døtre, og indtil nu 2 børnebørn. Det berømte fotografi blev hængt op i klinikkens venteværelse.

Men hvad skete der egentligt med den hjælmeklædte tyske soldat til højre på billedet med maskinpistolen ? I dag kender vi også hans skæbne: hans navn var Josef Blösche, en ondskabsfuld og sadistisk nazist, kendt og frygtet i Warszawa-ghettoen som "Frankenstein".

 

 

Efter anden verdenskrigs afslutning flygtede han, men overlevende fra Ghettoen genkendte ham i den tyske Sovjetzone. Han blev stillet for retten og dømt for mord – og blev henrettet for sine forbrydelser.

Kun eet menneske formåede at redde fanger ud fra Auschwitz - den tyske forretningsmand Oscar Schindler - medlem af nazipartiet, alkoholiseret playboy og skamløs skørtejæger af værste skuffe - og samtidigt én af de største, om ikke dèn største, humane skikkelse i Holocausts rædselsvækkende historie. Som måske frelste flere jøder fra de nazistiske dødslejre end nogen anden enkeltperson under anden verdenskrig bortset fra Raoul Wallenberg.

Vi vil aldrig få den fulde sandhed om de børn, der døde i rædslerne i Holocaust, men det turde anslås, at op mod 1,5 millioner børn blev myrdet. Kun et lille fåtal undgik denne tragiske skæbne. Eet af dem var den jødiske dreng fra Warszawa …

Louis Bülow

 

 

 


© 2011-2013 Louis Bülow. All Rights Reserved.